عضو کمیته روابط بینالملل انجمن رادیوتراپی آنکولوژی ایران هشدار داد: یکی از شایعترین محلهایی که سرطان از محل اصلی به آن دست اندازی میکند استخوان است.
دکتر محمد درچین در گفتگو با خبرنگار بهداشت و درمان خبرگزاری سلامت تأکید کرد: سرطانها جزء بیماریهایی هستند که به رغم کنترل مناسب آنها، گاها به دلیل تأخیر در تشخیص یا درمان بیماری و یا به سبب پیشرفت آن به سایر ارگانهای بدن دستاندازی میکند.
وی هشدار داد: سرطانهای پستان، پروستات، دستگاه گوارش و ریه از جمله بدخیمیهایی هستند که میتوانند به استخوان دست اندازی کنند. البته منشأ برخی از سرطان هم در خود استخوان است مانند استئوسارکوما.
متخصص کلینیکال آنکولوژی درد را شایع ترین علامت دست اندازی سرطان به استخوانها دانست و گفت: شدت درد در ابتدا قابل تحمل است، اما به تدریج برای بیمار غیرقابل تحمل و طاقت فرسا خواهد شد و شایعترین استخوانهایی که در این پروسه درگیر میشوند، استخوانهای محوری بدن مانند استخوانهای ستون مهرهها، لگن و شانهها هستند.
طبق گفته وی، زمانی که سرطان فردی به استخوان، کبد یا ریه متاستاز دهد طول عمر بیمار کاهش پیدا میکند؛ یعنی معمولا در مراحل پیشرفته سرطان، متاستاز رخ داده و بیمار را رنجور میکند. حال با توجه به تمهیدات و اقداماتی که در این زمینه وجود دارد، امکان کنترل بیماری فراهم شده به نحوی که طول عمر بیمار در اثر سرطان استخوان یا متاستاز استخوان با درمان های رادیوتراپی و داروهای مناسب تجویز شده توسط همکاران انکولوژیست، طول عمر قابل قبولی برای بیماران متاستاتیک پیش بینی میگردد، اما متأسفانه با پیشرفته تر شدن سرطان به طور قطع طول عمر بیمار هم تحت تأثیر قرار خواهد گرفت.
وی تصریح کرد: تغییرات بیوشیمیایی در آزمایشات کلینیکی و افزایش آنزیمهای استخوانی حاکی از آن است که تغییراتی در استخوانها اتفاق افتاده و برای تشخیص قطعی از اسکن استخوان استفاده میشود و حتی یک عکس ساده نشان میدهد که سرطان به استخوان منتقل شده یا خیر.
درچین خاطرنشان کرد: با افزایش سن، میزان شیوع سرطان استخوان هم افزایش مییابد .روش های کنترل درد سرطان استخوان به صورت یک هرم است که در ابتدا به ترتیب از داروهای مُسکن مانند استامینوفن و بروفن استفاده میشود و در صورت عدم پاسخ دهی به ترتیب از داروهای کدئین دار، متادون و در نهایت مخدرهای تزریقی مانند مورفین استفاده خواهد شد. به هر حال کنترل درد بیمار از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است .
وی یادآور شد: برای کنترل پایهای درد باید در بررسیها مشخص شود که استخوان در اثر متاستاز استخوانی دچار له شدگی و شکستگی شده یا نه که در این صورت امکان دارد مداخله جراحی نیاز باشد تا پروتز به جای آن تعبیه شود؛ اما اگر خرد شدگی استخوان وجود نداشته باشد اقدامات شیمی درمانی یا رادیوتراپی انجام میگیرد.
متخصص کلینیکال آنکولوژی اذعان داشت: بیماران باید نکاتی نظیر مراقب بودن در هنگام از پله بالا و پائین رفتن، فشار نیاوردن به استخوانها، استفاده از توالت فرنگی و همچنین عدم تحمل بارهای سنگین بر استخوان های محوری بدن، تا درمانهای کادر پزشکی به نتیجه برسد.
گفتگو: سیدعلیرضاریاض
نظر شما